Friday, July 30, 2010

Tiada lagi suara Alya.

Ada sorang budak kat flat aku dalam lingkungan umur 5 atau 6 tahun. setiap hari aku balik or keluar rumah, dia dah ready2 depan pintu sambil menagih dengan penuh keazaman, "kak, ade syiling kak? syiling kak!" tak pun, "singgit kak singgit". Budak yang namanye Alya ni sangat fokus dan determined. Setiap kali dia menagih, aku akan cuba melarikan tumpuan dia dengan soalan2 lain seperti "dah makan ke belum? adik darjah berapa? nak gula gula?". Taktik2 tu semua tak berkesan. Alya sangat fokus. Last2, aku hulur le dua kupang, senyap la dia balik umah. Kadang kadang aku main tipu jugak, kasi gula gula, dia senyap gak balik umah.

Aku pernah dengar khabar angin, Alya ni ada ilmu ghaib; ilmu sejurus. Aku nak percaya dah macam khurafat je bunyi tapi kalau tak percaya, memang macam betul pun. Budak ni macam boleh bau bau je kehadiran aku, tiba tiba je muncul. Pendek kata, Alya memang menghantui lah perjalanan aku kat flat ni.

Namun, kejadian ni tak berterusan. Dengan tiba tiba, Alya ni dah tak ada lagi aku nampak bayangnya, apatah lagi tagihan tagihan syiling nya..ye, tiba tiba je. Alya memang misteri.

Sebenarnya, Alya ni jiran sebelah rumah. Saje je nak tambah post..tapi betul Alya dah hilang. Mana dia ek?

Fast Learner or High Detail?

I am a fast learner, not high detail.
I am easily distracted thus really struggling when it comes to focus thing.

Menjadi orang yang mudah belajar seperti aku, adalah sukar bila perlu memberi tumpuan. mudah tertarik dengan semua perkara. Ingin tahu semua perkara. Lalu aku lupa untuk memberi tumpuan.

"Ok, mana nak buat dulu nih?" antara monolog dalaman yang sentiasa ada.

Akhir nya aku end up buat multiple perkara yang langsung tiada dalam task asal.

Well, there are always price to be paid. Itu mungkin harga yang perlu dibayar aku menjadi fast learner..(fast ke? bahaha)..Ok now, fokus! Berusaha Hajar B!!

Wednesday, July 28, 2010

Menangkap.

Lagu menangkap waktu memandu lagi.
Lagu Alanis Morissette lagi.

check it out..

IRONIC

An old man turned ninety-eight
He won the lottery and died the next day
It's a black fly in your Chardonnay
It's a death row pardon two minutes too late
And isn't it ironic... don't you think

It's like rain on your wedding day
It's a free ride when you've already paid
It's the good advice that you just didn't take
Who would've thought... it figures

Mr. Play It Safe was afraid to fly
He packed his suitcase and kissed his kids goodbye
He waited his whole damn life to take that flight
And as the plane crashed down he thought
"Well isn't this nice..."
And isn't it ironic... don't you think

It's like rain on your wedding day
It's a free ride when you've already paid
It's the good advice that you just didn't take
Who would've thought... it figures

Well life has a funny way of sneaking up on you
When you think everything's okay and everything's going right
And life has a funny way of helping you out when
You think everything's gone wrong and everything blows up
In your face

A traffic jam when you're already late
A no-smoking sign on your cigarette break
It's like ten thousand spoons when all you need is a knife
It's meeting the man of my dreams
And then meeting his beautiful wife
And isn't it ironic...don't you think
A little too ironic...and, yeah, I really do think...

It's like rain on your wedding day
It's a free ride when you've already paid
It's the good advice that you just didn't take
Who would've thought... it figures

Life has a funny way of sneaking up on you
Life has a funny, funny way of helping you out
Helping you out

menangkap bukan?
ironik nye!
:D

Tuesday, July 27, 2010

Ketakstabilan ekonomi rumah tangga

there are ups and downs.
always.

ok pelajaran hari ini adalah...
ummmpppp...
ummmmm....
ummmm,,

ada pelajaran ke?

Ah, lately rasa demotivated sangat.
sebab utama adalah, penyusutan keadaan ekonomi diri.
bila rasa down memikirkan keadaan nih,
mesti teringat kata kata prof,
"awak sekarang buat research voluntarily, jadi kene highly motivated."

ok, aku baru paham. agak demotivated rupanye bile duit dalam akaun semakin susut. demm.

mungkin ada yang berpendapat, lebih baiklah aku terima je offer UPNM sambung master sana..geran ada, gaji pon ada..bawah mindef plak kan..

cuma aku berfikiran lebih kritikal lagi, berkira2 macam mana aku nak survive sorang2 takde team, dengan sv yang blurr (sorry to say. tis is what i see) ye..aku risau. penuh kerisauan. Lebih utama lagi, research field memang susah betul aku nak tangkap,,blast wave? C'mon..me is lembab..3 semester pun tak tentu boleh catch up lagi ke..entah..dah lupakan UPNM.

di UM pulak, semua cukup. kawan2, team, prof as SV, environment yang familiar..aku yakin, aku selamat di UM...hihihi.

jap, aku rasa aku dah jauh sangat menyimpang nih..sebenarnye aku just upset, cheque tak keluar lagi untuk bulan Jun..dang!! esok kene serang bendahari nih..

Monday, July 26, 2010

Nerd in the making.

There are so much to learn. though I am back in Solid State Physics again, doing OLED again but there are really so much new thing to learn. Dahulu adalah teori, sekarang adalah eksperimental. Teori memang memecahkan kepala. Tapi eksperimen pun tak kurang juga pecah kepala memikir reason kenapa eksperimen tak berapa nak berjaya..Cuma, yelah at least experimental ada juga lah result nyer.

CEM0.5MK (coumarin) thin film under UV light. Photoluminescent!

Currently I'm working on some coumarins synthesized by a group from Politeknik kat Poland; Politechnika Krakowska..they all (coumarins) are CEMMK. Done UV-Vis, photoluminescence analysis, and IVL..all basics. But I still could not get clearer idea on the device; the theories esp..single layer/multilayer, homo-lumo, doped/dopant, p-type, n-type, etc etc...they are tangled up here in my head.

OLED basic structure

I need to be more organized. Prioritize prioritize..Ops sebelum terlupa, report bebudak pasum dah mark? keh3...see.. i need to be more organized please!!

May end up like this if the procrastination continues..haha :P

p.s : pada geng2 organic; solar cell & OLED, redho jela ek aku berpoyo ngan gambo sampel aku...hihihi

Saturday, July 24, 2010

Impossible? Never!

heart them.
♥♥♥♥♥

thanks for the surprise.
tak tahu macam mana nak balas.
GBS memang terbaik,

"impossible is nothing"

hehe

Wednesday, July 21, 2010

Ngantuk aah nak pikir tajuk

today is my birthday.
the 24th.

the age my mom get married.
the age I start to feel old.
but I don't care.. nombor je kan..haha :P

hari ni nak membebel hal hal orang biasa bebel bila umur 24.
orang akan tanya nak kawen bila, tunang le majlis itu dan ini dan sewaktu yang dengan nye.

Dulu zaman sekolah aku dah set aku takmau kawen.
sebab fikir, ramai je perempuan yang tak kawen sampai tua.
Dan golongan ini selalu emo.
Jadi aku nak prepare je sebenarnye..setting awal2 prepare for the worst supaya kalau aku tergolong nanti, aku tak emo emo..haha boleh tak? LOL

Tuesday, July 20, 2010

deng yu!

nak merengek ni.

aku benci LDP.
sebab nak elak kan jem kau menghala ke damansara.
aku end up sesat larat sampai 2jam.

perjalanan pulang aku dari UM-KJ hari ini: 7pm-9.30pm

dang!!

Monday, July 19, 2010

out of time

Kesuntukan masa.
Namun aku terus chillin'

Tampar aku lagi, please.




(style blog nak pendek², baik tweet je kan? haha)

Saturday, July 17, 2010

remainder of 0.1%

10 hari dari entri lepas. di kampong Gajah. mak demam. aku sarah dan amin mengadap kompiter. najihah membebel ape ke bende ntah. ayah mesjid le. naim dan pikri takde balik.

aku cari surat tawaran upnm. bersepah sepah ke mana ntah. dah jumpa. rasa guilty ada berbaki 0.1% kot.

LOL.


*gambar buat kenang kenangan

Wednesday, July 07, 2010

Libang libu hati ku

Semalam aku dapat tahu, surat tawaran sambung master di UPNM dah sampai rumah. aku almost 100% memang tak ade hati sudah nak buat research di Sg. Besi tu. Hati aku memang kat Solid State ni. Walau aku tak dibiayai oleh apa apa, tapi aku happy dan suka dengan research aku. yelah, research field yang aku dah familiar.

Tapi apa apa pun, perkara ni tetap bermain kat kepala aku. Still. Aku berasa bersalah dan kasihan pada Mr Albert, yang hampir menjadi supervisor aku di UPNM. Cuma, aku kena degilkan diri dan menjadi sedikit selfish..aku dah buat keputusan, aku stay kat UM. soal financial, aku pasti find way to settle sooner or later..

doakan aku kalian~
thanxx!!

Sunday, July 04, 2010

Stalker!

kegilaan aku akhir akhir ini adalah menonton vlog² harian orang lain.

walau macam tak ada faedah sangat,
tapi, aku memang suka pegi tempat lain.
tengok tengok macam mana life orang.

oh man, do i love stalking,, that much???

hihi, watever~

here the link of my daily addiction:

vlog Shaycarl, bini dan anak anak.
dari Idaho, Amareka.

Perkara tak penting

I finally had registered for PhD last September. Tak buat LED, maybe HEMT. I don't know on silicon for sure. It has been about 7 to ...