Wednesday, June 30, 2010

update ringkas: sebuah peringatan

"kita hidup dengan apa yang kita dapat, kita memberi untuk membina kehidupan"

tak silap nye begitulah yang aku dengar pagi tadi.

perlu ke aku explain betapa besar nye impak "memberi"?
banyak ye saudara saudari.

mari merenung, apa yang kita dah beri?

Friday, June 25, 2010

Deme gedik ke aku yang dah usia makcik?

walau dalam mamai aku nak mem-blog.
esok hari, hari Jumaat.
Ade kerja demontrasi nak dibuat 9-12.
mengajar budak budak asasi lagi.
tapi tahun ni tak dapat kelas tutorial, boring gak.

budak budak sekarang banyak gedik la.
semua nak kena suap.
mana KBKK kome? mana? mana?


p.s: padahal aku pon sama je dulu..LOL

Wednesday, June 23, 2010

Solid State Again~!!

I am loud, I speak my mind.

"Ye ke?"

haha, jom update blog sikit.
Isnin aku melakukan perkara yang sangat durjana nervous nya iaitu:
berjumpa dengan Prof Wan Haliza

well, macam biasa orang kata, sebenarnya perkara yang kita sangat takutkan, tak akan terjadi, perbincangan kami lancar, dan aku tahu apa yang aku nak. thanks to experiences, they made me grow up. *peace*

So, here I am balik lagi ke Solid State Physics research lab, voluntarily, dengan harapan dapatlah buat paper. Financially, aku mungkin sedikit kacau, tapi hati aku tenang, aku tak perlu ke UPNM or tinggal di Seri Kembangan..what a relief~

Satu lagi hal, adalah kenyataan terbuka kepada seorang kawan yang menganggap saya sedang merajuk dan tidak mahu memaafkan kamu.

mengapa lah kamu berasa demikian? kamu telah memandang rendah saya, kamu menganggap saya emosional dan membawa bawa perasaan. bukan begitu kawanku, aku tak menyalahkan kamu. aku jugak tak perlu lah memaafkan kamu sebab kamu tak buat salah pun..chill la baby. Aku cuma sibuk catching up with me life, dan berasa sedikit segan setelah kejadian tempoh hari.

semua ok ok saja..dah jangan nak gedik kata aku merajuk, and kau berasa lonely..tu semua permainan perasaan kamu je, jangan layankan.

baiklah minna san, doakan aku!!

p.s.: sorry to bebudak solid, aku menambahkan kepadatan office kome..heee :P

Tuesday, June 15, 2010

Awan awan aku tak cantik.

kalau atas kepala aku sedang ada awan awan nya,
dalam awan ada aku,
aku sedang telungkup muka dengan tangan,
aku menjerit meraung.
keadaan aku adalah sedang jatuh.
dilanggar orang orang yang bergerak laju.
aku takut nak bangun lagi,
sebab takut dilanggar orang orang yang bergerak laju.

itu kalau ada awan atas kepala.
kalau lah.
realiti, aku sedang memaksa positif dan memaksa senyum.
moga kelak aku jadi positif dan pemurah senyuman.

p.s: yeah, fake it until u make it..:P

Tuesday, June 08, 2010

Kejelikkan ini wujud. Bencilah aku, aku terima.

Couple, Dating, Pacaran dan sewaktu dengan nya, yang dilakukan sebelum menikah, bukan lah budaya yang pernah diajar oleh keluarga dan Agama aku.

Moga Allah kuat kan iman aku, pada pegangan aku ni.
Moga Allah lindungi aku dari godaan.

Kerana aku begitu jelik melihat budaya ini berleluasa.
Kerana aku penat berpura pura moden, dan menerima budaya ini.

Na'udzubillahi min zalik~


"Bergaul sesuka hati, menyentuh sesedap rasa, menunggang tak kenal agama, itu Lifestyle rimba." (Ust. Hasrizal, saifulislam.com)

p.s: maaf kalian yang terjebak. aku hanya nyatakan apa yang aku rasa..anda bijak, jauhi zina, tutuplah pintu pintu ke arah nya.

Monday, June 07, 2010

be moderate~

bila kegilaan aku dah jadi kebosanan aku.
dan itu memang selalu.
salah kah aku?

jadi, bersederhana lah dalam tiap sesuatu~

:)

Tuesday, June 01, 2010

"..the more you burn me, the more I'm fragrant"

ok entry kedua hari ini.
(haha gila no life asyik menghadap kompiter je. booohooo)

Sebab satu dunia pun tengah marah ni dengan Israel tengin tu,
aku tetiba teringat satu lagu Kareem Salama - Generous Peace,
nah layan..

This fool throws wet stones at me, insists on attempts to break my nerve
But I hate to respond to the anger and feed the fuel in those ugly words
They ask me why I say nothing at all, like I don't have any self-respect
I say "Gentleman, I'm like incense. The more you burn me, the more I'm fragrant"

Chorus: And I don't feel the need to act violently, and I don't feel desire to fan the fire
You can say what you want about me, but I lace the lines of these times
With generous peace

There's a thin line between virtue and fear, and it's funny how they appear
Both demanding restraint and control and it's enough that I know it's clear
That I'm not scared of you; I'm scared of me, and I live by controlling my fool
'Cause you're a fool enough for the both of us, but I still try to find the good in you

Chorus

I know it's hard to listen to the words you just can't stand
It's gonna more than a fist to enlighten an ignorant man
And don't you see how we fear the patient eyes of a lion?
And don't you how we fear those lions in their silence?

Chorus


Ok, tu saja..
sementara tengah rajin berblog nih, jangan ditegur.

10 minit pertama, menentukan semua.

Di kampong Gajah lagi.

Apa yang aku suka tentang duduk di rumah bersama family aku adalah hati aku sedikit tenang dan aktiviti sosial juga terkawal. Walau pun rumah aku secara fizikal nya adalah huru hara dan tak secantik rumah rumah orang lain, tapi I’m very much contented with the ‘roh’ dalam rumah ini. Sejak dari kecil, ayah memang biasakan kami dengar ceramah/kuliah agama, asal bukak radio mesti ceramah. Jadi, walau pun bukan dengan niat kami nak dengar, tapi kini sudah jadi kebiasaan. Bak kata orang, “Fake it until you make it”. Jadi, bila secara tak langsung kita dengar, kita akan jadi berfikir, dan secara tak langsung juga mendidik minda.

So seperti pagi pagi yang biasa, hari ini radio yang terpasang ada motivasi sikit cerita hari ini lebih baik dari semalam. Cliché pada tajuk, tapi apakah hari kita lebih baik dari semalam? Dan apa yang menangkap otak aku adalah satu quote, “..orang yahudi tak akan pernah takut dengan muslim, kecuali apabila jumlah jemaah solat subuhnya bersamaan dengan jumlah jemaah Solat Jumaat”. Ini menunjukkan betapa pentingnya bagaimana pagi kita dimulakan akan menentukan kejayaan hari kita.

Menurut pakar pakar motivasi juga, 10 minit pertama dalam pagi semua orang adalah waktu paling kritikal untuk menentukan kejayaan hari. Semestinya perlu melakukan aktiviti aktiviti yang positif dalam tempoh ini. Dan bila kita kembali semula pada ajaran agama, tentu kita akan berjaya kan? Well, semua orang pun tahu. Nak buat tu yang susah. So, ayuh semua, fight!!

Perkara tak penting

I finally had registered for PhD last September. Tak buat LED, maybe HEMT. I don't know on silicon for sure. It has been about 7 to ...