Monday, May 23, 2011

Tanda tanda

To share is to care?


Here..


'Tanda orang beradat, elok perangai sempurna sifat'
'Tanda orang beriman, perangai elok bicaranya sopan' 
'Tanda orang berilmu, cakapnya tidak menyingkap malu' 
'Tanda orang terpuji, bercakap tidak mengeji' 
'Berbicara tidak memfitnah, menyanggah tidak menyumpah'




Sebagai amateur dalam penulisan berkesan, saya hanya share dari Syurgadunia. :)

Sunday, May 22, 2011

No more.No more

There is major thing happen. and today I promise my self to not being negative to myself anymore. No more "down" no more "stress" or "I can't" etc etc..even if I say it and don't mean it. A no no. So peeps, tolong ingatkan aku~ ;)

Hari ini aku rindu kampung halaman, dan kegiatan masa menganggur tonton video2 ceramah, dalam langkah cari hidayah. Lets continue Hajar B, hunting for hidayah dan taufiq :D

Wanna join?
Lets save ourself peeps before saving the world.
(Saving the world is actually saving ourself)

Tuesday, May 17, 2011

Sesat dan hilang.


Ada otak sedang sesat.
Mana nak tahu hati ke mana?
Kalau tahu pun, aku tak akan beritahu.
Sebab kalian tentu tahu.


p.s. mungkin orang yang buat quote ni missed an r in you in the third line.

Saturday, May 14, 2011

Bergoncanglah!

"Sorry, saya sibuk sangat menggoncang dunia.
Jumpa nanti, ya!"

Wednesday, May 11, 2011

Ye, Saya Muda

Hishamudin Rais kata,“hanya anak muda sahaja yang dapat mengubah dunia kerana dunia akhirnya kepunyaan anak-anak muda.”

Soekarno kata,"Berikan aku 10 orang pemuda, akan aku goncangkan dunia"

macam mana? 
Aku muda lagi kan??
Tak sabar nak goncangkan dunia ni.

p.s. Miss MerentasHorizon, entri sampah baik letak dlm tong sampah ye dak..hahaha

Monday, May 09, 2011

Move move move!!

Isnin yang biasa.
Cuma dengan semangat yang makin luntur. 
Luntur dek all the negative thoughts yang aku simpan dalam kepala. Negative thoughts yang meyakinkan aku bahawa aku jemu, aku tak mampu, semuanya susah kerana aku sendiri dan lain lain. Dan malang, aku percaya.

Betul kan? Macam yang aku selalu percaya dan beritahu, "my greatest enemy is myself!!"

Sekarang sudah sedar, marilah bangkit melawan. Terus lawan walau kita akan diserang lagi esok esok dan esok..Hari hari kena lawan jugak.

Well crapping there. Ini semua hal nervous lusa ada meeting. rasa tak sempat siap. lalu layan StumbleUpon hasil pengaruh Sarah B (Sarah B mmg banyak kasi pengaruh dalam hidup aku).



so,

!!


"If you wait for the PERFECT conditions, you will NEVER get anything done"

Sunday, May 08, 2011

Ahad equals sunday equals sunny day equals ceria bak mentari.

Mesti kalian menyampah kan? tengok tajuk panjang aku. LOL

Dalam post lepas, aku tulis "jumpe esok" kan?
Haha tak jumpe pon sebenarnya.
(tak jadi dah 1 hari 1 post..kwang3)

Well by the way, semalam ada two excitements:



yeahh babyyy, a new fridge and phone. yeehaww!
Rasa nye dah 2 kali mem-blog hal eksaited membeli fridge.
Cuma yang kali lepas untuk rumah sewa di Pantai Murni, kali ini di setinggan tepi NKVE. Cik Nodo masih ada, ikut aku pindah sini, tapi dah tak kerja Dunkin Donut dah.

Okla, selamat hari Ahad!! Cheer peeps & jom pergi tempat lain!

Friday, May 06, 2011

Ada yang segar, ada yang basi.

"Jika kita terlalu menghiraukan apa kata manusia, kita hanyalah golongan yang menurut nafsu dan keegoan."

Lebih kurang macam tu lah yang aku dengar Prof Muhaya cakap kelmarin. Tapi memang betul, kita ni hidup nak dengar cakap orang ke cakap Tuhan? Renung renung kan..hehe

Sebenarnye aku dah mati idea ni nak letak apa..kemarin dah quotes, semalam dah puisi. Misi bulan ni satu hari satu post. Ni semua gara gara menyambut saranan Sarah B la nih. Hehe, salahkan orang lain pulak kan.

Ok, dah dapat idea. hari ni nak bubuh video basi. ngeh ngeh ngeh.
Semalam birthday P-tard (Princesstard or Avia Butler). P-tard adalah my feveret among Shaytards. Sebab dia obnoxious and fun and funny!! yeay!!


Oh, lagi satu sebab agak berbangga dengan adik sepupuku Aiman, amik ni video Aiman ngaji untuk saringan Tilawah Kanak2 Antarabangsa. Walau tak terpilih, kakct still tumpang bangga :D


ok jumpe esok!
inshaAllah~

Thursday, May 05, 2011

Pak Samad's

Pak Samad's Tetamu Senja. Lama dah tak dengar dalam radio. Dulu, kalau bukak ikim malam malam mesti dengar. Sayu je, lagi lagi kalau Pak Samad sendiri yang deklamasi. Yaa, kita semua adalah tetamu senja, datang singgah sekejap saja di dunia ni.


Tetamu Senja
(A. Samad Said, 1955)
Kita datang ini hanya sebagai tetamu senja
Bila tiba detik kembalilah kita kepadaNya
Kita datang ini kosong tangan kosong dada
Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala

Pada tetamu yang datang dan kenal jalan pulang
Bawalah bakti mesra kepada Tuhan kepada insan
Pada tetamu yang datang dan lupa jalan pulang
Usahlah derhaka kepada Tuhan kepada insan

Bila kita lihat manusia lupa tempat
Atau segera sesat puja darjat puja pangkat
Segera kita insaf kita ini punya kiblat
Segera kita ingat kita ini punya tekad

Bila kita lihat manusia terbiar larat
Hingga mesti merempat ke biru laut ke kuning darat
Harus kita lekas segera sedar pada tugas

Kita datang ini satu roh satu jasad
Bila pulang nanti bawalah bakti padat berkat

Wednesday, May 04, 2011

Orang Malaysia kata kongsi, orang Indonesia kata berbagi. Pokoknya, Let's share!

Sekadar berkongsi dan mengulang kata kata Prof Dr Muhaya.
Setiap hari kita akan menghadapi pilihanraya dalam kehidupan. Pilihlah pilihan yang tepat dan bijak:

  1. Iman atau Nafsu
  2. Dosa atau Pahala
  3. Syurga atau Neraka
  4. Taat atau Maksiat
  5. Redha Allah atau Murka Allah
Ya, hidup ini tentang membuat pilihan. Petunjuk sudah ada. Kita tinggal pilih :D

Dalam masa yang sama, aku suka kalau dapat baca quotes2 yang inspiratif.
Then, stop and stare, sit and ponder. Dan mulakan misi selamatkan dunia dengan diri sendiri.

Bak kata Gandhi,

"Be the change you want to see in the world"

Ok, jumpa lagi. Let's go save the world!

Peh terbang-terbang, nak selamatkan dunia. Hehe

Tuesday, May 03, 2011

Pilihan untuk menjadi siuman di tangan anda.

ada orang tu kan, orang gila.
aku harap orang gila tu sembuh lah satu hari nanti.
hidup ni boleh dikatakan tentang membuat pilihan.
kalau orang gila tu pilih untuk terus gila.
aku boleh buat apa, kan?
hehe.

Monday, May 02, 2011

Dare you to move

"Where can you run to escape from your self?
Where you gonna go?
Where you gonna go?
Salvation is here"

-I dare you to move, Switchfoot


Sunday, May 01, 2011

We are different. but happy ;)

Kejadian manusia setiap satu nya berbeza.
Perbezaan membuat dunia ini sempurna dan indah.
Aku selalu ingat pesan ustaz aku masa form 4, Ustaz Husin..


"Manusia dilahirkan berbeza-beza untuk saling bermesyuarah."


So, chill peeps if u meet bunch of people that u think are weirdoss..coz they might think the same toward you. haha. Itulah, selagi kita tak memahami dan menerima satu sama lain..perbezaan kita hanya mengundang persengketaan. So be positive. Tak kenal maka tak cinta ;)

Ada satu lagu, 


"Why am I making this hard on myself
When there’s so many beautiful reasons I have to be happy"
-Natasha Bedingfield's Happy

Let's be happy peeps~
:D