Posts

Showing posts from April, 2011

Saving The World? Saving My World?

Image
Aku dikelilingi dengan begitu ramai orang. Semuanya bercakap tentang hari hari mereka, hari lampau, hari sekarang dan hari depan. Kebanyakannya bercerita hal penyelidikan, memandangkan aku adalah dalam bidang ini.
Tapi, roh aku tidak berada di situ. Sudah seminggu roh aku seakan terpisah dengan semua ini. Mungkin aku sendiri memilih untuk berada di tempat lain. Dunia lain.
Aku mula rasakan semua ini salah. Di dalam dunia realiti aku, manusia manusianya mengejar sesuatu yang sama; publications, impact factors, citations, conferences, master degree, phds etc etc.

Aku sakit memikirkan. Aku penat. Aku lihat balik diri aku dan pertanyaan keluar bertalu talu, "Betul aku mahukannya?" "Betul?"
Dan pada masa yang sama aku mula terfikir yang semua ini adalah satu penipuan dunia. Apa yang aku dapat dengan research aku nanti? Apa? Nama? Master? Boleh bangga bangga, nak cerita dengan orang???
Tak bolehkah kita hanya semata ikhlas menuntut ilmu? mengalami pengalaman? Tanpa ada garisan …

Panggilan pulau dari kota debu, kota lumpur

Image
Kuala Lumpur dari Petaling Jaya.
Langit penuh debu. Jalan jalan sesak.
Oh, rindu udara kampung.
Rindu udara pulau.

Weekend sudah aku bercuti ringkas ke Langkawi.
Percutian yang dapat aku simpulkan; percutian yang tenang.
Love it!

Now let the pictures speak..

















The Lost Loser

Serabut Lurus Kecewa Bangga Patah hati Jatuh hati Kehilangan Anugerah Hilang Jumpa Senyum Mana?
Apakah kesedihan aku kali ini?

6 Kali 3 Perkara. Moving On!

Image
Selamat Hari Ahad! well, rise and shine minna san~!!
Dua tiga hari ni perasaan macam putus chenta. Haha ntah hape2 ntah. Baiklah, bak kata pengetua sekolah 6 Progressif, "Moving on!!"
Pagi pagi ni penting, kena mulakan hari dengan baik, baca perkara perkara yang boleh membina diri yang positif, dengar dan lihat juga perkara yang baik baik contohnye Tanyalah Ustaz kat tv9 nu..Kalau nak bantai tido balik pon agak agak sikit..nanti rezeki mahal. Masa sempit, jangan nak merungut pulak yerr..kih kih kih.
Ok, tadi bukak bukak twitter ada baca beberapa perkara yang saya nak share lah kat sini tentang 3 Perkara atau 3 Things: 3 things that are constant: Change, Death, Allah SWT3 things that can destroy a person:Lust, Pride, Anger3 things that make a person: Hard work, Sincerity, Commitment3 things in life that are most valuable: Love, Faith, Prayer3 things in life that should never be lost: Peace, Hope, Honesty3 things in life that never come back when gone: Time, Words, Opportunity
Ok, s…