Thursday, April 28, 2011

Saving The World? Saving My World?

Aku dikelilingi dengan begitu ramai orang. Semuanya bercakap tentang hari hari mereka, hari lampau, hari sekarang dan hari depan. Kebanyakannya bercerita hal penyelidikan, memandangkan aku adalah dalam bidang ini.

Tapi, roh aku tidak berada di situ. Sudah seminggu roh aku seakan terpisah dengan semua ini. Mungkin aku sendiri memilih untuk berada di tempat lain. Dunia lain.

Aku mula rasakan semua ini salah.
Di dalam dunia realiti aku, manusia manusianya mengejar sesuatu yang sama; publications, impact factors, citations, conferences, master degree, phds etc etc.

Aku sakit memikirkan. Aku penat.
Aku lihat balik diri aku dan pertanyaan keluar bertalu talu, "Betul aku mahukannya?" "Betul?"

Dan pada masa yang sama aku mula terfikir yang semua ini adalah satu penipuan dunia. Apa yang aku dapat dengan research aku nanti? Apa? Nama? Master? Boleh bangga bangga, nak cerita dengan orang???

Tak bolehkah kita hanya semata ikhlas menuntut ilmu? mengalami pengalaman? Tanpa ada garisan ciptaan manusia yang boleh tentukan tahap kita? Siapa kau nak label aku?
Huhu,

Dan, aku yakin aku ada tujuan yang lebih hebat dilahirkan ke dunia ni.
Untuk itu, mari angkat tangan dan doa kuat kuat supaya Allah tunjukkan jalan sebenar buat kita.

A kid. and alone.
p.s. Feel like saving the world. Wanna join?

Tuesday, April 26, 2011

Panggilan pulau dari kota debu, kota lumpur

Kuala Lumpur dari Petaling Jaya.
Langit penuh debu. Jalan jalan sesak.
Oh, rindu udara kampung.
Rindu udara pulau.

Weekend sudah aku bercuti ringkas ke Langkawi.
Percutian yang dapat aku simpulkan; percutian yang tenang.
Love it!

Now let the pictures speak..

pertama kali terbang :D

Langkawi sunrise. Sun rise ke? hehe

'Aishah's work place

Garuda itu helang

Cable car close for maintenance?


Walking up the hill. Kesemputan.
Sampai sini sahaja. Tiada telaga tujuh. hehe

Pantai Kok? Subhanallah

Chocolate Hunting.

Laksa Power.

Pantai tengah.

Para sailing hampir tersangkut. hehe



Mencari matahari terbenam. Di Pantai Tengah.

Gua Buaya

Gua Kelawar


Gua Kelawar: Group pitcha!

Open sea: titanic? hehe


Fish feeding.

Kota Mahsuri. Rumah Kedah.

Idaman Suri :D

Selamat tinggal!

Monday, April 25, 2011

The Lost Loser

Serabut
Lurus
Kecewa
Bangga
Patah hati
Jatuh hati
Kehilangan
Anugerah
Hilang
Jumpa
Senyum
Mana?

Apakah kesedihan aku kali ini?

Sunday, April 17, 2011

6 Kali 3 Perkara. Moving On!

Selamat Hari Ahad! well, rise and shine minna san~!!

Dua tiga hari ni perasaan macam putus chenta. Haha ntah hape2 ntah.
Baiklah, bak kata pengetua sekolah 6 Progressif, "Moving on!!"

Pagi pagi ni penting, kena mulakan hari dengan baik, baca perkara perkara yang boleh membina diri yang positif, dengar dan lihat juga perkara yang baik baik contohnye Tanyalah Ustaz kat tv9 nu..Kalau nak bantai tido balik pon agak agak sikit..nanti rezeki mahal. Masa sempit, jangan nak merungut pulak yerr..kih kih kih.

Ok, tadi bukak bukak twitter ada baca beberapa perkara yang saya nak share lah kat sini tentang 3 Perkara atau 3 Things:
  • 3 things that are constant: Change, Death, Allah SWT
  • 3 things that can destroy a person: Lust, Pride, Anger
  • 3 things that make a personHard work, Sincerity, Commitment
  • 3 things in life that are most valuable: Love, Faith, Prayer
  • 3 things in life that should never be lost: Peace, Hope, Honesty
  • 3 things in life that never come back when gone: Time, Words, Opportunity

Hari hari ceria di lab. Tapi, apa pasal Ragib kat belakang tu tak cukup ceria?
Ke aku je terlebih ceria? keh3
Ok, selamat berfikir ~ :)

p.s. Gambar macam takde kaitan je kan. Ah, kaitkan jugak 1+1+1=3 !! yeah!

Perkara tak penting

I finally had registered for PhD last September. Tak buat LED, maybe HEMT. I don't know on silicon for sure. It has been about 7 to ...