Posts

Showing posts from 2009

saje

nak tulis blog malam ni.ambang tahun baru. tapi ape nak tulis?
tak tahu la. esok je bincang okayy?

Ada satu ptg aku dengar lagu nih sambil memandu, menangkap pula lirik nya. Aku langsung download. Layan~

I'm broke but I'm happy
I'm poor but I'm kind
I'm short but I'm healthy, yeah
I'm high but I'm grounded
I'm sane but I'm overwhelmed
I'm lost but I'm hopeful baby

What it all comes down to
Is that everything's gonna be fine fine fine
I've got one hand in my pocket
And the other one is giving a high five

I feel drunk but I'm sober
I'm young and I'm underpaid
I'm tired but I'm working, yeah
I care but I'm worthless
I'm here but I'm really gone
I'm wrong and I'm sorry baby

What it all comes down to
Is that everything's gonna be quite alright
I've got one hand in my pocket
And the other one is flicking a cigarette

What it all comes down to
Is that I haven't got it all figured out just yet
I've got one hand in my pocket
And the other one is giving the peace sign

I'm free but I'm focused
I'm green but I'm wise
I'm shy but I'm friendly baby
I'm sad but I'm laughing
I'm brav…

Aku atau kamu bukan soalnya. Ini soal pilihan.

pilihan yang salah?
for me, no such thing.
pilihan salah pada kamu, adalah jalan panjang aku. disamping mengutip pengalaman yang tiada dalam 'short cut' kamu.
p.s. kamu boleh jadi aku, aku boleh jadi kamu.

Kecamuk kecamuk

rasa nak mengamuk je.sudah 3 hari aku menghadap paper paper microwave CNT. mata naik juling-juling baca.
dan hasilnya, aku still tak reti nak susun literature review nih. marah nya pada diri sendiri. kenapa aku tak bijak menyusun isi dalam kepala aku nih?
berkecamuk. marah. buang masa.

Entri berunsur feminin. peace!

subhanallah!
sweet nya jadi perempuan.perasaan emosi macam macam. dan complex tak boleh lari, mesti ada. hihihii.

p.s. Anim n aya, walau aku selalu claim korang complex, tapi aku tahu semua perempuan pon ada complexity. peace!! ;)

Kesukaan Waktu Lapang

akhir akhir ni, aku asyik la nyanyi lagu ni.. meh aku share ngan korang... seronok tau.. kalau dengar versi lama lagi seronok

waahahahaha

Anjing gila kejar orang

Aku harus melarikan diri.
Larikan diri bukan nya salah kan?
Kalau kene kejar anjing gila, kenalah lari kan?
Jangan nak pura pura, "face it"..

Dua cinta

"Tuhan, leraikanlah dunia yang mendiam di dalam hatiku, kerana di situ tidak kumampu mengumpul dua cinta..."
- Antara Dua Cinta

Syukur Allah, aku tahu Dia sedang menguji aku. Supaya aku mengingati Nya selalu.touching kan bila fikir fikir..bak ada satu lagi lirik, "semakin kita menjauhi Nya, semakin pula Dia mendekati kita"...
Thanks to boss aku gak, bagi hard time ke aku, aku jadi reflect banyak aku punya kesalahan2 dan dosa2 dan lagha2 dunia..yang menggunung.

Absence makes the heart grow fonder.

Image
aduh, rindu nya UM dan budak budak fizik!!

Lain

aku stress.orang kata kat mana mana pon sama.


macam mana kalau lain?

Menghapus kejahatan dengan hati kental

hah nampak nye rate untuk recover hati aku semakin meningkat..
good job hajar, good job..
harap harap nanti hati jadi kental betul, cukup kental untuk menghapus KEJAHATAN...

Buang Lagu

Hari ini aku jadi bersetuju dgn bro Luca, blog enak dibaca dalam suasana damai..
Jadi aku membuang Frou Frou 's, Maddening Shroud.
Maaf ye adikku Najihah yang sungguh gemar lagu tu.
Kalau nak dengar, meh datang kat laptop akak, akak kasi pasang.

Hanyut dan resah

Hari hari penuh hedonis bawa aku hanyut jauh.
Syukur Tuhanku memberi rasa gelisah supaya aku berpatah kepada Nya.
Lindungi aku terus ya Allah. dari dunia. yang cantik.

PENGUMUNAN PENGUMUMAN

Image
Lusa, hari Jumaat.Hari Jumaat 4 Dis 2009. Hari pernikahan kak Jaja!!
Hari Ahad 6 Dis 2009, hari kenduri.. so, mari kita ramai ramai serang pengantin baru!

padahal aku nak sangat datang sebelum kamu nikah, kak Jaja.tapi apa kan daya...jauh di Melaka. mohon ampun yerrr..nanti saya bawa sekampong serang,,tapi mana kad jemputannye x sampai rumah..segan lah gini..huhuu

Kak Jaja.Aku.Hafiz

Semangat berkobar kobar diperlukan

aku tak tahu apa dah jadi ngan blog aku nih.full of crap ek. merepek. tanpa format. langsung tak fokus.
bila lah hidup aku nak berubah. Alahai si bontot malas. bangkitlah mengubah dunia.
there are so many things that I can do with my hand and brain. so, what am I waiting for???
p.s. Serioussly, desperately, I need ENTHUSIASM !

Salaam 'Idul Adha!!

Season Of Love

Love... feel love

Every question
Every answer too
Ever constant
Ever changing few
It's all memory in the sun
Or it's all in the darkness

Maybe it's all around to see
If we try
And maybe it's been inside of me
All this time
Love love love
Love love love
Love love love

Love love love
Love love love
Love love love
Ooo-oooh

Crazy with it
Crazier without
Never certain
Never full of doubt
Now you feel it
Now you don't
Do you know what you're feeling?

Where did it come from and where
Does it go?
If it were right in front of me
Would i know?
Love love love
Love love love
Love love love

Love love love
Love love love
Love love love
p.s. Ape kess lagu ni berlegar2 dalam kepala?

Mai Lau Kau Fan

Tetibe teringat satu lagu siam yang Awien pernah kasi. Best buat karaoke nih.. walau sepatah haram aku tak paham..
layan...

Siput Babi

sometimes I wish a crowd to help me up.
but, most of the time I rather wish to be alone doing my thing in my own way.



p.s. tapi, ter siput2 la kan...

Ade dan Takde

1.apa yang aku ada:
famili yang coooL. banyak kawan2 yang baik.. kerja yang bagus with a good pay to0.. rakan sekerja yg prihatin dan selalu tolong menolong. tinggal bersama famili mak yang jadi kaunselor terbaik setiap petang lepas aku balik keje kereta comel yang bagus duit cukup makan cukup pakai cukup
list goes on and on..
2.apa yang aku takda:
konfiden. disiplin?
see, the "takda" list is so short..dan aku boleh juga tukar nya kepada "ada" list so, buat apa susah ati? Ganbate, nehhh!!!
last, aku nak share kata2 Abg Rizal (coach Hoki aku) yang diambil dari blog Amylin,
Orang yg terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan, sampai bila-bilapon die tidak akan menjadi orang yg berani
ok, till then~ JOM JADI LEBIH BERANI!!!

Esok atau Semalam

terbaca satu note di fb dari Sarah Ar
" Jangan fikir hal di belakang yang tidak boleh diubah atau hal masa hadapan yang penuh rahsia "
sangat betul. kenapalah aku sangat takut dengan masa depan, walhal aku tak tahu lagi ape boleh jadi kan..
so, berusaha untuk hari ini! dan nikmati.
tq.

Boleh blah

I love weekends.
but this coming weekend? I think will hate it..
A working weekend.



p.s Still hating my boss

Pilihan orang beza beza.

Kamu Ego.Kamu tak mahu kalah.
Aku tak kesah. Tapi orang menyampah. Orang akan menyumpah.
Dari sibuk memijak untuk ke atas. Lebih rela aku menikmati damai kat bawah.
Allahumma fighlana wa lahu..Ameen

monolog

onno onno onno..demmit demmit demmit
Hajar hapuskan nya. Hajar dah obses. HAPUSKAN!!
mannn.....

Terkena batang hidung. DANNGG!!

Image

Demotivated and depress

kenapa susah aku nak percaya diri sendiri?kenapa aku selalu rasa bodoh, tak berguna, pemalas dan tak boleh diharap?
perkara2 ini membuat aku sering berasa depress. stress. tekanan tekanan.

baiklah semua, apa kata aku ambil cuti panjang? aku nak mencari kekuatan aku. aku nak yakin dengan diri aku.

Hatred grows

Image
Yes. It grows. As I hate myselfFor every little bad thing that happen, it is because of me.ME!!!!ME!!!!!!!ME!!!!!!!!!!!!!!!!

Hatred must stop.

I hate to complain.
But, that is what I do everyday.
Think, I better stop!!
or I'll start hating myself

Isnin yang tidak semangat

Hari Isnin, kerja lagi..
Semangat tinggal 3.2%

Hujung minggu, cousin Yazid menikah.
Jeram - Sijangkang (tak jauh benor, tapi sesat2 gak huuu)

Semalam tiba di Kg Gajah, maghrib.
Tengah malam mendapat berita Pakcik Hairy, jiran ku di Desa Makmur meninggal..

Famili pakcik Hairy sangat rapat dengan kami.
Tak sangka ajal nya sudah tibe..
Aku berharap seluruh famili nya bertabah..
Makcik Ani, Didie, Darbi, Natrah dan Syafiqah.

Tadi pagi, aku menziarah mereka.
Bila makcik Ani peluk aku, terasa sayu pule..macam mengalir sedih nye ke aku.
Terus tacing, tapi cube mementen kan diri.

Lepas ziarah, aku terus ke tempat kerja, UTP.
Ada meeting, tapi aku tak pergi, aku dah inform boss.
Perasaan nak berhenti membuak buak.
Bukan nak berhenti kerja, tapi berhenti dari meneruskan niat melanjut buat Master di sini.

Hari hari, sedaya upaya aku menipu diri supaya aku boleh bertahan.
Hari-hari. Hari-hari.

Ya, aku pasti bertahan.
Paling kurang sehingga Disember.
Tamat kontrak.
Thank you.

Post Kenang Mengenang

Image
Teringat masa fyp dulu, aku sengsara sangat.. Nangis ber baldi baldi, depression, dan macam macam lagi la.. tapi, akhirnya...
SATISFACTION!!
walau aku takdelah dapat best presenter or what so ever.. tapi semua yang aku korban kan berbaloi.. paper aku, Prof Wan (SV) suka. Lepas presentation, sv senyum puas dan siap kasi explaination tambahan kat panel. Project Report? Memang perghh, aku puas!
Bila dikenang2 balik.. aku bersyukur sangat aku memilih Prof Wan Haliza sebagai sv fyp aku dulu.. Aku ingat lagi words prof pada kak Zura (Master stud yang guide aku), " what I can promise you are experiences"....Yes those experiences, the trainning to be independent, on time (tho yang ini aku susah sikit la), the tears, the expectations...itu yang akhir nya membuahkan kualiti tersendiri. cewah..
dan. aku dah rindu UM.
but, today I decided to stay. di UTP. aku akan sedaya upaya jaga nama UM. hehe... tetibe nak patriotik lak kan, ni gara gara YM ngan Kak Nor la nih..
So, aku nak ucap terima kasih pada semu…

100!

Setelah hampir 2 tahun mem belog,
ini barulah entrii aku yang ke-100???
wakaka
biar lambat, asal selamat

Selamat berjaya semua!!

Image
Maaf ye semua, sekali lagi terlibat dalam ke-fluctuating Siti Hajar Basri..biasalah orang muda, fresh grad, baru nak cari jalan hidup.. semua serba tak kena. semua serba tak puas. lama lama akan biasa lah.. bersabar ye semua dengan karenah kawan kawan..
jauh dalam hati,,aku masih terbayang kan kenapa aku kembali ke Perak, dan bekerja di UTP..
aku hanya nak jauh dari sibuk KL, dan menikmati hidup dengan famili. YESS aku dapat semua tuh!! jauh dari KL dan hidup bersama mak, ayah dan famili yang happii! YES, semua harapan aku tercapai!!
so, why not kerja susah sikit.. so far semua obstacles, pelahan2 dapat aku harung je, walau banyak gak muslihat2 utk mengharung tuh..(hehe) well.. aku beruntung, aku at least ada geng kat utp, (GBS..hehe) untuk melawan semua keterbatasan.
lagi pula, perjalanan aku ke utp ni sangat mudah. like,,ini memang dah aturan hidup aku.. so aku terus je.. dan sekarang semua ok je.. cuma terrisaukan hal financial pule..
ok takpe, buat ape nak risau masalah yang belum tiba.. so,,,chilL be…

Titik akhir dimane?

fine
fine
aku taknak emo.
aku tengah dengor mak aku cerita, kawan dia yang baru kematian anak sulung nyer..
kesian sgguh kawan mak aku ni cikgu kat titi gantung,
banyak masalah dia menanggung,,anak sulung dia ni jelah harapan dia dan semangat dia untuk terus bertabah. sekarang yang satu harapan nih pon, dah menghadap illahi..
tinggal si ibu lah kene bertabah.
mak aku pesan, ko ti, kat jalan tu hati2..jangan leleh..
dalam ms seminggu, ni kematian ke-3 dalam lingkungan kawan2 kami sekeluarga..
first bapak shidah (antara kwn baik Sarah kat kg gajah), second suami norshahaliza (member aku sekolah Bote) dan ni anak kawan mak aku..
hah sekitar sekitar je orang meninggal, xmengira umur..
buat aku, dan semua,
bawak2 la ingatkan mati... bila ingat mati, banyak2kan le beramal...ye Hajar

Aku Lagu

kalau aku boleh jadi lagu,
aku nak jadi lagu lagu Frou Frou, Imogen Heap, dan soundtrack Laskar Pelangi.

Kadang kadang rasa nak meletup!

I hate my boss when she bugging my weekends and nights.
It is ANNOYING!!
MENJENGKELKAN!!!
I dont mind if she bugging me politely..but she always with harsh. and I HATE that!!
please,, I beg you be nicer..God, help her realize that.
p.s. Aku sedar aku hanya pekerja. dan berpointer rendah..
who am I compared to her..

Hujan

still couldnt find my dream..
ah ok kot dengan begini.
pikir
pikir
pikir
eyh, mana pulak aku takde mimpi... mimpi aku nak hidup biasa biasa. macam cerita aku dulu, aku taknak kejor pelangi.. cukup sajelah merasai hujan renyai renyai.
lagi pula silaplah yang mengejar pelangi, akhir nya baru sedar 'mentari yang benar. pelangi hanya omong2 kosong' bak kata Mr Pijat..
p.s mana tahu hujan renyai boleh jadi hujan emas, lebih baik di negeri sendiri..wahah!

Great

Fluctuating. Always. I am just a human. Not perfect.
Remember Ratatoille, "Not anyone can be a great artist, but a great artist can be from anyone". It applies to everything actually..right?
Though I am suffer from self depression, self conflict, low self esteem (I believe all of my probs come from me, myself) ,, this does not mean that I can not be a great person one day. Right? A cliche' example, Einstein. He was not perfect too. He was a dyslexic. But in the end, almost everyone is claiming he was a genius. Betul atau tak pon, he still is famous.
So, SEMANGAT!!

harung jela ape pon. kalau rasa susah, selalu ingat, " Beriman, kita pastilah diuji"
lastly, I know, a great people is in the making! It's me!
p.s. maybe not in the making, but I am. A Great people!!

Update tak mulia

mood tak berapa nak bagus.

FESEM result utk CNT aku entah ape ape ntah.

paki paki pula makin menjengkelkan.

whattthhheee****!!!!

Angin mendengar?

hanya berbisik bisik kat angin..
tiba tiba muncul.
seperti pesan ku di bawa ke sana.
lalu berharap agar doa pon dikabulkan.
amiin.
p.s ost gossip girl Season of Love berputar putar../:)

Memikir pengakhiran hidup..

Menakkut kan pelbagai bencana yang menimpa negara negara sekitar kita.Sedar. Tapi, hanya sekadar sedar......aku juga.Hari hari aku asyik sibuk dengan dunia. Dunia yang indah, melalai dan membuai.Hah.Mari atur satu perubahan baik. Menjadi lebih baik.Supaya pengakhiran kita nanti, tidak disesal.

Kelemahan bercakap. Tolong!

Kenapa?aku rasa aku macam semakin lembab, otak dah tak berapa nak pick up, cakap pon vocab limited, pengetahuan mencetek, banyak dosa lah ni. ilmu susah nak masuk.
***
Hari ni aku tahu yang nak wat master di UTP ni akan kene interview. Damn it! tu benda paling aku seram kat dunia nih!! Kalau silap gaya, aku boleh ter-'pause' sampai sudah.
Sudah. Terus aku fikir tak nak buat Master.
wahah! tu fikiran singkat aku jelaah..
sekarang nih aku tengah fikir cara mengatasi ke-low-self-confidence-an aku nih. untuk bercakap dengan konfiden dan meyakinkan.
huuuuuhuuuuu!!
tolong, kasi pedoman!

Rasyada Latiff Usahawan Wanita

Image
kepada bebudak yang kenal Dot (Rasyada Latiff),
Dot sekarang bikin bisness baik punyer. Dia jual baja..buat petani petani daerah Perak Tengah dan Kinta Barat.
dia dah tempah dah BMW sebijik, nak lawan Bos kate nyerr. dalam tahun depan mungkin dia supply untuk satu Perak. Tahniah DOt!!

Pembaja berjaya.

Gembira peroleh untung ratusan ribu.

Baja baja dot.
Haaah.. Dot sudah menceburi bidang perniagaan. Anda bila lagi?? Bukankah 9/10 daripada rezeki adalah datang daripada perniagaan..
Ayuuh kita!




Rasa macam merepek, tapi rasa tak sangat.

Hari ini hari yang tenang.Alhamdulillah.
Hari ni aku balik dari kerja, dah maghrib. Aku bawa Izzah Amani sekali tumpang rumah. Dia dari utp. Rumah dia kat Selekoh, dalam sejam setengah. Gila apa nak biar dia balik sengsorang memalam..
ok. Malam nih pelik gila weih. Nyamuk lain macam punya banyak. Lepas Maghrib, aku tak perlu tunggu mandi terus ke kedai. Cari Sheltox (salah eja bior jelah). Memang lepas sembor macam hujan nyamuk rumah aku.
Semua kat rumah rasa pelik. Kenapa tetiba nyamuk keluor berbondong2 nih
Aku rasa, ade sesuatu la jadi dalam bumi nih.. Nyamuk nih nak kabo sesuatu.. Gempa bumi? Letusan gunung berapi?

Hari ini mesti lebih baik dari semalam

aku mencari satu semangat,Lalu bermain satu lagu dalam kepala..

Umat Islam harus cemerlang hari ini mesti lebih baik dari semalam, jangan buang masa ; siapa kata kita tidak boleh , kita ada Allah Maha Kuasa, kita punya kuasa tenaga, doa sebagai senjata, jangan buang masa, siapa kata kita tidak boleh kita ada Allah Maha Kuasa, kita punya kuasa tenaga, doa sebagai senjata , umat islam sentiasa boleh, umat islam harus cemerlang hari ini mesti lebih baik dari semalam, jangan buang masa ; siapa kata kita tidak boleh , kita ada Allah Maha Kuasa, kita punya kuasa tenaga, doa sebagai senjata, umat islam sentiasa boleh
umat islam zaman lampau taat perintah rasulullah bersama berusaha, bersatu tuju wawasan dunia dan akhirat wawasan dunia akhirat akhirnya islam cemerlang seluruh dunia
umat islam harus cemerlang hari ini mesti lebih baik dari semalam, jangan buang masa ; siapa kata kita tidak boleh , kita ada Allah Maha Kuasa, kita punya kuasa tenaga, doa sebagai senjata, umat islam sentiasa boleh.
wawasan diri penuhi dada deng…

Amin punya cita cita

Image
kekuatan aku utk terus di sini adalah famili aku!
Hari ni nak cerita pasal cita cita Amin sang simple people,
aku pernah tanya, "min, agak agak kalau ko da besar ape kerja kau nak buat hah?"
Amin jawab,"Mekanik kot..sebab kalau kerja kontrak (buruh kasar) letih tengah panas"
huhuuuu, touching tak touching? dua tu aje pilihan kerja si Amin..


Khabar angin tak elok.

Image
Salam alaik, dan selamat pagi.Aku baik baik hari ini, apa macam kalian?

(cewahhh, wat wat stail pengacara tv plak)

Aku dan Dot bersama Kakliza (or kak Lijong)
Di sini (utp n perak) semua bagus kecuali ada satu perkara. Iaitu, khabar angin.
Khabar angin yang menakutkan, bahawa aku dalam bahaya. Dot juga. Patut kah aku percaya khabar angin? Sumber nya agak meyakinkan..
Sudah, baik aku tanya Tuhan, apa betul pilihan aku untuk di sini terus..?

Bersama kak Poppy yang lucu dan seronok

Stail menang pilihan raya!
p.s apa kata kalian? Harus aku stay or leave??

Raya datang, bukan main lagi aku.

Image
Sebelum raya, konon konon tak rasa cam nak raya la kan..
hahah.. ni dah ape kes, ari ari aku pegi beraya. Hampir satu perak dah aku pusing.
Kelmarin ke Bota dan Ipoh. Hari ni pusing ke Chenderong Balai, pastu Manjung.
Hah, memang terbaikk. Hajat aku nak beraya sakan memang termakbul. ha ha ha

Di Open House Farhana Yusuf. (Bota)

Di Rumah Ijah. (Chenderong Balai)
Bersama Tim dan sunflower yang ceria. (Manjung)

Open House Mr. Pijatt. (Manjung)

Budak budak sekolah Bota yg hadir. (Manjung)

Macam tak sambut raya je gaya aku nih.

Sekarang waktu kerja.Tapi aku haram tak tahu nak buat kerja apa.Dot pulak banyak kerja,,tak boleh nak sama sama melayan bosan.UTP nih dah macam tinggal aku ngan Dot je kat sini.Aku memang dah nak mati kutu nih.Kalau balik, rumah pon takde orang. Mak, ayah dan adik2 dah balik kg, amik sarah..tunggutunggutunggu lagihah.., dah hampir jam 4.boleh siap siap nak balik nih.p.s. eh eh, luse raya..       Selamat Hari Raya semua.       Maaf aku setiap salah perilaku dan perkataan.

Indah ke Ahad kalian?

Pagi ini dengan kelajuan terminima mungkin,sambil layan Frou Frou, Details. menuju UTP lagi. bosan sungguh. Ahad yg indah terpaksa dikorban.

demmit.

Hari ini Ahad, semua orang tahu.

Pagi ini tak bermule dgn baik.sangat memengantukkan. aku cadang nak ke KL, esok nak settle kan urusan tutor/demo/claim kat pasum..
tapi, macam biasa..malas gilerr!
semalam, aku ber-ym dgn seorang kwn lame ms f1-f3. dia bekas budak utp...sembang2, aku dah jadi tak sedap lak dgn keje aku skrg.
huhuuu. tapi aku yakin dgn jalan and rezeki nih, kalau dah rezeki, mnta Allah mudah kan jalan dan lindungi aku. Ameen.
meh letak video satu. Lagu Sami Yusuf, OST Jejak Rasul 15 yang enak tuuh..


Haha..amin datang lagi.

ini video telah dibuat 3 tahun yang lepas.. inilah amin yang Tain!

Tenang, kembali ke kampung halaman.

Nasib kita siapa yang tahu kan..
aku betul betul bingung, namun sangat bersyukurr.
dalam masa 2 hari dan langsung tak dijangka...aku dah kerja kat UTP.jadi RO.
dan kali ini aku lebih semangat. sekarang, simulation kembali. menggunakan MATLAB lagi.. tapi bidang Seabed Logging pule,,(still related to layers and flow.sikit2 la kait ngn OLED dulu)
kalian, please pray for me. All the best.
untuk kalian juga, selamat berjaya!
p.s. rakan rakan geologist, bisa lah kira nye memberi tunjuk ajar?

Sama tak sempurna

menjadi manusia itu memang penuh dengan kekurangan. kau, aku, dia dan mereka. semua ada kekurangan.. kita semua sama.
jadi, mengapalah membuang masa memandang keburukan sahaja. marilah menikmati keindahan yang ada pada setiap satu makhluk. semoga hati hati kita semua menjadi indah juga. inshaAllah.
p.s. maaf kan aku kerana segala kekurangan aku, juga maafkan aku bila hanya memandang keburukkan kamu.maaf.

Menagih lempangan agak nye

dah masuk 3 ramadhan,aku masih di kg Gajah.
...
tolong lempang aku, weih. ape pasal masa depan aku nih masih kabur kabur? buat la decision Hajarr!!!!
...
dah 3 bulan kat asasi, aku dah makin selesa ngn Dr Sabirin, aku nak sambung master. betul.
p.s. tolong aku buat proposal dan cari duit.

Abaikan, dunia. Aku hanya meluah.

she isfun to be with.sweet. care. honest.
but i hate one thing, touching any issue bout her S. she will be extra sensitive..
sorry..i never hate your S. but a lil disappointment, babe.
p.s. i still love you.

Mahu lari dari dunia atau diri sendiri?

hari ini perasaan jom-pergi-tempat-lain datang lagi.
aku terlalu muak dengan sekeliling aku. aku mahu ke tempat yang aku tak lihat mereka yang biasa aku lihat. aku muak aku muak aku muak.
dunia, aku tak salahkan kamu. tapi cuma muak dengan manusia seperti aku.

Berhenti kamu.

Dalam aku, ada kejahatan merebak.
Dibiar aku, menjadi pembenci hari hari.
Dibiar aku, menjadi 'monster' suatu hari nanti.

Hentikan aku, tolong. Aku mahu jadi, 'Sweet-Hajar'

p.s sweet kan, aku? yeah.

cari mimpi

"mimpi adalah kunci untuk kita menaklukan dunia..." - Nidji
"mimpi aku ni, bukan jadi istri saudagar pak. mimpi aku jadi guru." - Bu Mus

mimpi aku apa, ya?

Hidup bersinar sinar.

Image
Hey, there are few excited things that happen...

I got a birthday cake. Thanks to housmates, Nodo, Is and Azilah.
A new rak pinggan. Oyeah!
and for the very best thing, FRIDGE BARU! yeah, ini lah benda yang kita nanti nanti kan!

Hah, apa macam? Ahya, jemput2 lah datang rumah.weekend aku selalu seorang. Marilah main masak masak di rumah ku!
p.s. model tangan adalah Cik Khairun Nisa (Nodo). siapa nak keje Dunkin Donut, bolehla contact dia.eheh

Nervous Malam Rabu

hari selasa malam rabu,aku selalu runsing dan berdebar. kenapa ye?

Hari usia ku bertambah satu. Hari ini.

Oh no..tiba tiba touching..
yeah today is my 23rd Birthday. pada aku, birthday tak de la apa sangat. hanya satu tanggal pengukur umur.
tapi tadi, lepas baca sms dari mak,
"Happy birthday!! Pkl 8.20 tadi genap 23 thn ulgthn mak lahirkan awak. Masa drive ke skolah tadi, flash back saat rush ke hosp n 1st time skt nak bersalin. It was beautiful"
terus sangat touching. TQ mak!!
dan kepada semua yang meng-wish saya happi birthday, betul betul terima kasih!! Sarah yang siap buat satu post juge menyentuh hati, kawan kawan, bank-bank, celcom, jobstreet..haha
tq Allz~!!
p.s buat mak, selamat ulang tahun ke-23 menjadi ibu! same goes to Ayah!hehe

Amin sang Simple People

Di Pagi hening ini, biar aku nak cerita hal si Amin(anak cikgu Basri no.5, bersifat Tain).
masa cuti. aku di kg halaman, buat buat jadi akak mithali dan cek la buku b.Melayu si Amin,
arahan: sila binakan ayat dari kata hubung yang diberi..
bla3..sambil..bla3..dan..bla3..lalu,
yg last skali, 'lalu'
ayat Amin: Encik boleh tumpang lalu.
aku panggil Amin.
steady je dia tutup mata, kata, "simple people~" dengan gaya eksyen sambil angkat tangan dua belah.
simple otak kau, kata aku. itulah musabab entri simple menyimple yg lepas ber-icon si Amin.hehe
p.s. asal teringat si Amin, sure nak tersengih..haih dah rindu kg halaman.

Aku setuju benar, 'Sepi itu Indah'

Hari nih juga tersenarai dalam hari2 yang mati kutu. Sepanjang hari, aku hanya pasang lagu lagu yang bertenang, dan bergolek je baca komik. TV pun hanya dipasang waktu Melodi bersiaran. Aku benar benar menikmati suasana sunyi sepi ini.
----
Semalam, malam aku sempat bertemu Dot, Ijah dan Jaju.. Perakian-physicists..hehe Ijah secara tak berapa official nye membawa teman lelaki nya, Moke bersama.
Moke cuti summer, dari Kedah datang ke KL bertemu Ijah. Komen aku, "baik budak nya. Pandai bawa diri" hehe.
serius Ijah, aku bukan membahan. tiada double meaning. aku bukan Kak Ros..hehe.
Dot pon dah lama aku tak ketemu. Sempat lah lepak minum sekejap, memandangkan adik Dot yang iras2 Zahid af2 tapi baru darjah 4 tu menunggu dalam kereta, dan Moke pula perlu dihantar ke KL Sentral sebelom terlepas komuter ke Bangi, jadi tak boleh la lama lama.
------
haih. terfikir fikir pula cadangan Dot untuk sama sama beralih arah ke Perak. Try nasib kat UTP, mana tau ber-rezeki. dekat sikit dengan kampong halaman terchen…

Ini takda kena mengena ngan kome semua.

aku dah agak.
kalau aku tak balik kg mggu ni, sah2 mati kutu kat rumah sewa.
semua orang tak ada. kerja la, balik kg la..

rancang rancang nak siap kan kerja semak laporan budak budak,
haram.
baru separuh kelas aku dah tergolek..(berbaki 4 setengah kelas lagi.huh)

lepas makan nasik putih berlauk ikan gelama jeruk.
aku naik atas.
nak baca blog sampai juling.
terjumpa pula blog blog senior sekolah Bote (aku rasa la, dorg senior aku)
kelakar gilo.
haha.

skarang aku dah mati kutu lagi.
nak pegi pasar malam, malas.
nasik dalam perut nih boleh bertahan sampai malam rasa nye.
pas maghrib aku nak baca Laskar Pelangi la, pastu Sang Pemimpi, pastu Edensor dan Maryamah Karpov.Habis satu tetralogi.(haah, yela tu)

aku tak paham, perlu ke aku tulis semua nih kat blog?
huh.

Perkara Indah.

Image
"walau makan susah
walau hidup susah
walau untuk senyum pun susah
rasa syukur inikerna bersamamu
juga susah dilupakan
oh, ku bahagia"

-Ku Bahagia (OST Laskar Pelangi), Sherina

Laskar pelangi.
sedari dulu aku nak baca novel nya.
sebab ternampak novel Andrea Hirata kat kedai koboi di 11th dulu.
macam menarik
tapi tebal sangat..

lalu aku tonton dulu filemnya.
hah, sangat bagus.sangat suka
masuk kategori inspiring.
kategori paling favourite


Lintang

Mahar

Lintang, Ikal dan Mahar.

Nanti.
aku pasti cari DVD nya!

"Habis, nak ke tak nak?"

hari hari perkara yang wajib aku runsing kan adalah,
"betul ke aku serius nak terus jadi r.a, pastu smbung master?"

teringat semula pesanan orang tua, pasal nak atau taknak...
nak ke taknak ni Hajar???

huh.
aku kurang happii la kat lab sbnr nye.
ada sebab yg peribadi.

inferior.
guilty.
lazy crazy.

and macam macam lagi.

Si Gadis

Kalau aya kasi puisi nya,
biar aku kasi link performasi nye...


simple - menyimple.

Image
simple people,

sememang nya, kalau kita permudah kan urusan orang..,
Allah akan mudah kan urusan kita kan.

jadi,
mari buat semua jadi mudah!
and dont complicate things.

akhir kata,
anda boleh tumpang lalu, simple people!

(sambil senyum kambing teringat Muhaimin anak cikgu Basri no. 5)


Amin or Muhaimin di zaman kanak kanak

Episod Tag : From Ahya

Suke lak layan tag skang nih..(bosan lah tu)

1. What have you been doing recently?
Melayan video video klip bagus.

2. Do you ever turn your cellphone off?
yes..emm no emm tak hengat.macam sarah gak, byk terpadam sendiri la.

3. What happened at 10 am today?
at plus minus 10am, I was setting up my solatron and chamber for conductivity measurement.. bagi jawapan skemm sket

4. When did you last cry?
Few weeks before, recently meme aku da jadi pelecer, cepat touching..ahh dah tak macho dah

5. Believe in fate/destiny?
Fate or destiny? hmm banyak case percaya ada yang rasa, kebetulan je tu..

6. What do you want in your life now?
More money..ahhah.Aku mahu bermalas malasan! sampai lebam dan jadi sampah..seriously, itu mmg cita2 terbesar aku..

7. Do you carry an umbrella when it rains or just put up your hood?
Of course i carry an umbrella..setiap kali diluar.

8. What’s your favourite thing to do on the bed?
Tidur dengan postur sempurna dan terselesa..sambil menggoyang2 kaki.

Siri Pesanan : Wanie Sudirman.

Image
seorang kawan berpesan,

"Hajar, buat kerja elok-elok. Biar halal rezeki yang kau cari"

hari hari, pasti aku ingat pesan nya.
dan aku cuba laksana kan terhabis baik..

berusaha!
ayuh!!


Musim Luruh di Batu Hitam

Image
musim luruh..
bukan durian yang luruh.

hai berbunga pon tidak, inikan nak berbuah atau luruh.

daun gugur banyak. musim kering.
Najihah begitu rajin. petang petang hari sibuk menyapu daun..

hah
esok lusa gugur lagi daun tu..buat apa nak di sapu?

sebenar nya, aku balik rumah tanpa tujuan.
hanya nak balik.
hanya nak dikelilingi orang orang yang aku suka.

tapi jadi macam benda tidak berfungsi.
bila aku pulang, hanya mengadap internet, dan makan, dan tidur...oh

haih.
dalam hati, betapa aku masih berharap aku bisa menjadi penganggur dan bermalasan menjadi anak tak berfungsi di rumah...biar aku melihat semua orang membesar, menua depan mata aku..supaya aku tak terlepas..

semalam hari ulang tahun bapak,
"Selamat ke-50 tahun buat bapak~!"

dan Selasa ini, Mak pulak, "Selamat 49 tahun!!"


mak ayah steady atas tikar terbang ajaib

Pesan Seorang Tua

"bukan soal pandai atau tidak,
bukan soal rajin atau tidak,
ini soal nak atau tak nak"

lebih kurang begitulah pesan seorang tua.
yang masih selalu terngiang ngiang dalam kepala aku..
"..soal nak atau tak nak!!"




p.s orang tua adalah Ali Imran dari lab solid.hehe

..grrr

sejak jadi RA kat asasi nih
bosan sungguh.
bosan sebab kat lab tak dapat wifi!!
arghhh!

Harapan Aku...

aku harap aku miliki satu impian.
biar aku boleh kejar.
biar aku berusaha.

leceh juga hidup takda expectation nih.
santai sangat.

hah..santai ok ape..

(manusia..biasalah ada aje nak dikomplen)

Bebel sorang2

blog aku simple dan plain kan? bosan betul.
bukan tak cuba gunakan template yang hebat2 dan cantek2,
malah dah banyak kali.
tapi asyik tak puas hati..
aah takde masalah aku nak godeh2 lagi.
hati sukar di puas.
plain aje sudeyh.

*habis ilang semua pautan.maaf..akan di-link semula

p.s. ada yg sukarela nak buat kan?sarah, amacam?boleh?

Zaman Kanak Kanak

Image
Aku buat tag nih.
Sekarang aku dah rajin layan tag orang.
(itu pon kalau aku tau lah, aku di-tag)

1) Nyatakan siapakah yang telah mengetag anda
Hafiz tag yang ala2 tak tag..sbb kata teringin.aku buatlah.

2) Letakkan gambar anda zaman kanak-kanak yang paling anda suka... Sebanyak yang anda suka, dan nyatakan umur anda di dalam foto itu

Ni gambar masa umur 4-5 tahun la raser nye, sebab adik aku yg no. 4 belum lahir lagi. Gambar ni masa duduk kat kuarters kat SK Jeram. Hari2 kami balik kg mak kat sg buloh,Jeram jumpe atuk ngan nenek. Ni salah satu harila, sebelum pegi sg buloh. Aku suke gambar ni sbb mak aku muda lagi, spek dia besar gila, dan aku suke zaman ni, kami hanya ber-3. yeah!


Gambar ni gembira kan? Tgk lah gaya sarah and naim. tu pasal aku suka. Ni kat umah sg Buloh, Jeram.Ni umur dalam 6thn kot.

Gambar ni huru hara sket..hehe kene kerat la, tah terperok kt mana2 dah kotor. Ni pk (adik aku no.4) dah ada. Gambar ni best, pk gelak dengan gembira. Pikri kalau gelak (masa kecik la) memang …

Menjadi rasional dan beralah.

..kan benar kata orang,

"Patience is bitter, but its fruit is sweeet.."

Oyeah,
sabar sikit, beralah sikit..semua nye ok je.


p.s. maaf ye dunia susah kan hati kamu lagi..

Sabar, jangan marah.

Ada perkara yang membuat aku jadi nak marah.

entri ini adalah rantaian entri lepas.

aku teringin nak jerit,
"bodoh, kau sensitif menyusah kan orang tau!
ingat aku tak susah hati ke?
ingat aku gembira ke kalau sakit kan hati orang.
dah kau yang sensitif sangat, lepas tu buat orang lain tak tentu arah risau.
aku ada paper tau esok.Bodoh!!
potpet3..bla3...bebel3..(sampai 4 mukasurat maki hamun)"

tapi...,
tu dah menunjukkan rasa marah.
aku sedar yang selemah-lemah manusia, adalah yang tak dapat menahan marah nya.

mari beristighfar.
moga di ampun Allah..

ada satu hadith yg aku teringat,
itu yang buat aku sedar.
mari kita berkongsi..
(aku ambil dari buku sis Zabrina.tq sis~)

A man said to a prophet, may Allah bless him and grant him peace,
"Advice me." He said,"Do not get angry." He repeated his request several times, and the Prophet said,"Do not get angry."
(Al Bukhari)

see,
berkali2 lelaki itu meminta nasihat dari Rasulullah (SAW),namun satu je pesanan beliau. …

Bosan melayan.

Mana lebih buruk...
kecewa dengan orang kerana tidak menjadi seperti apa yang kita harapkan?
atau
kecewa dengan diri kerana tak boleh menjadi apa yang orang lain harapkan?

ya, dua2 pun buruk.tapi, mana lebih?
sebab penat jatuh ke dalam kelas yang ke-2.

Perkara yg di bawa usia.

makin usia bertambah,
aku makin sensitif.
sentimental
jadi pelecer
jadi cengeng


p.s :
rakan-rakan dan famili, maaf kan aku kerana mengheret kamu terlibat dalam ketidakstabilan aku ini.
terima kasih kerana mendengar, membaca dan memberi nasihat.
moga Tuhan permudah kan urusan kamu semua~

di tag oleh anak cikgu Basri

Aku slalu buat 'nohen' je klu orang tag.
tp,Yg ini aku rasa nak buat..kasi muka sikit pada Sarah.

Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?
"..jom pergi tempat lain"
aku dah cerita kot asal usul nye.tp xpe,bleh crite lagi...
Dalam satu fasa hidup aku, masa 3rd year aku rase sangat lemas dengan sekeliling. jadi, aku sering mengajak org pergi tmpat lain.tapi, tak pula aku tahu tempat lain tu di mana.Jadi, aku memutus untuk ciptakan ia di sini.tQ~


Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
dah mengajak ke tempat lain, tentulah link nye "tempatlain".simple~!



Apakah method penulisan dalam blog anda?
format yg aku harap kan utk aku menulis blog ini dalah sharing simple thot n mebi ponder together gak.tp, mcm byk sampah je.tak pon aktvt harian.


Pernah terase nak hapuskan blog anda?
buat apa..kalau dah benci sgt blog pon, maybe aku abandon je.



Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang …

Lagi

Fall.
Jatuh.
Gugur.

tapi aku tak tewas.

(merepek apa ni?Layan..)

Dunia, beritahulah aku tidak salah.

Orang lain pengejar pelangi,
tapi aku cuma mahu menikmati hujan renyai.
.
.
.
dunia,
aku tidak salah kan?
kerana tidak mengikut mereka.

kata orang, 'Sharing is Caring'

Image
"barang siapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawaqal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. sesungguhnya, Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu"

Ayat Seribu Dinar


_____________(aje maleh nak ubuh tajuk)

walau bizi yang ter amat,
sempat lagi ber-siar siar di jaringan.
dan aku temu satu syair.aku nak kongsi bersama kalian,

La Takhaf wa la tahzan...

Jika ini ketentuanMu,
ku coba tabahkan hatiku,
karena pasti tersirat sesuatu di balik yang tersurat itu...
karena ku manusia biasa,
tidak terdaya memikirkan apakah hikmahnya...
apakah rahsianya..
hidup ini terus berputar,
tiada masa untuk lengah,
tiada masa untuk patah,

ku kuatkan hati yang serapuh kaca ini,
ku salutkan bersama doa tulus suci,
karena doa itu tersimpan satu kekuatanku,
kekuatan dari yang Empunya segalanya...

dan pastinya dunia bukan milikku sendiri,
untukku atur segalanya,
karena yang takdir itu mengatasi tadbir...
tadbir dari manusia yang lemah,
takdir dari Tuhan Yang Maha Mencipta,

ku simpan segala pahit dan duka,
dalam surat kehidupan ini,
yang penuh sirat pengajaran...

di sebalik yang terjadi
pasti ada yang terjanji
termateri sesuatu yang pasti
jika kau ridho ketentuan Ilahi...

~

alangkah banyak jalan keluar yang datang selepas rasa putus asa dan beta…